~KERANA KETIDAKSEMPURNAAN ITU,BAHAGIA BAGINYA ~



Friday, March 21, 2014

RESIPI SAMBAL BILIS GARING YANG MUDAH

ASSALAMUALAIKUM

rini aku nak share sambal ikan bilis garing rangup sedap dimakan begitu sajeeee

aku namakan SAMBAL CRISPY
jgn tny kenapa
sukati aku la
produk aku
hahahaha

sblom aku share resipi ngan engkorang
meh aku tnjok dlu la
bekas-bekas yg org order dari aku

aku wat campur ekk
bkn stkt ade ikan bilis
malah ade tempe
kacang
nyumnyomnyim

tgk tu dicurahi ngan sambal 
gaul ngan nasik panas2 
takyah buh lauk lain
amboiiii ley bertambah nasik tau

kot la korang ni mls nk msk nasik
duk hostel ke
umah sewa ke
tong gas tak mampu nak beli
korang g beli roti
spread kan mende ni 
patu lipat dua roti tu
ngapppp
nyumnyamnyimnyom 

aku takle nak taip rase die mcm ne
tpi korg ptot gambar kan sendiri
tpi kot la imaginasi korg tak bape nak tinggi
korang WA/WC 019-3734340 (FAA)
aku ley bantu bukan takat imaginasi tapiiii
lidah korang dapat merasai
kekekekekeke

amik la resipi nih
ikan bilis 
tempe 
kacang
korang gorg la garing
aku kalo beli ikan bilis gred A 
bkn pe
kalo korang beli gred murah 
alamatnyaaaaa
jdila ikan bilis lemau lembik taksedap..hahaha


goreng mcm ni la
garing 
petua nak tau garing ke idak
bile korang goreng tu buih2 kt minyak tu tinggal sikit sgt dlm kuali tu
haaa da garing la tu
percayalah cakap kak ton
hahaha

tempe 
ni korang potong kecik2
bila da nmpk mcm garing
korang angkat jatuhkn kat tepi kuali tu
kalo dgr mcm bunyik da keras tu 
da garing la tu
korg paham idak??
tah la aku pon susah nak explain..haha

kacang
haaaa ni kdg org goreng terhangus
senang je
memule goreng api besa 
agak2 da dlm 3,4 min korg slow kn api tu
nak tutup pon boleh
tpi jgn angkat dlu
bio lgi dlm 2,3 min baru la korg angkat ekk

patu goreng la sambal ni
kalo korang masak sekilo ikan bilis
letak 7 ulas garlic
3 onion sedang je sizenye 
ngan cili kering yg da siap rebus
blend halus2
masak sambal ni sampai kering
lebih kurang dalam 20-30 min
jgn lupe letak garam sesedap rasa
nak tau kering mcm mane
bile korang gesek smbal tu kat tepi2 kuali die jdi mcm berketul
haaa da kering la tu

matikan api
patu masukkan gorengan tadi
gaul pelan2
takyah nak eksaited sgt
nti hancur lak ikan bilis tu
SIAPLAHSUDAHSAMBALCRISPYAKU

patu kalo nak bisnes mcm aku
korang boleh la wat packaging ikot style engkorang
mcm aku 100gram RM 5.00
tpi aku yg comel ini slalu buh lebih skit la
tak sampai hati buh ckop2 


haaa make sure da sejuk
baru boleh tutup ekkk
time ni amboiii kemain order 17 bekas
tido pukul 1230am
patu bgn kul 530am
hebat taaaaakkkkk

ok tu je
selamat mengTRY
aku hrp korang sukses
INGAT
petua paling penting
KALO MALAS
ORDER JE KAT AKU


hahahahahahahahaha

ADIOS ~ ~ ~

PANDORA ke??
hahahaha







19 comments:

  1. Alahai sedapnyaaaaaa kalau sye nk order boleh keeee :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sori naurah .. nak order boleh whatsapp faa 019-3734340...

      Delete
  2. Replies
    1. regular 150 gram rm10
      jumbo 500 gram rm 30
      excluded postage :)

      Delete
  3. Replies
    1. wslam linda
      regular 150gram rm10
      jumbo 500 gram rm30
      excluded postage

      Delete
  4. Replies
    1. wslam cokelat...boleh dear...
      regular 150gram rm10
      jumbo 500gram rm30
      excluded postage
      boleh whatsapp 019-3734340

      Delete
  5. Blend bawang dgn cili guna blender basah ke kering?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sori kuin lambat reply...
      gune blender basah...memang kene letak air

      Delete
  6. Nakkkk...order tanpa kacang.. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sori arowana lambat reply...
      regular 150 gram rm10
      jumbo 500gram rm 30
      excluded postage...
      boleh whatsapp 019-3734340

      Delete
    2. sori arowana lambat reply...
      regular 150 gram rm10
      jumbo 500gram rm 30
      excluded postage...
      boleh whatsapp 019-3734340

      Delete
  7. Nakkkk...order tanpa kacang.. Huhu

    ReplyDelete
  8. hai. sambal ikan bilis ni boleh tahan berapa lama ea?

    ReplyDelete
  9. hai. sambal ikan bilis ni boleh tahan berapa lama ea?

    ReplyDelete
  10. Sedapni mkn cm 2 je.
    Jmput singgah blog saya ea. Dirawanhartawan.blogsport.com

    ReplyDelete